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RE:  May employee provide consulting services for company that provides dental 

services for agency by which he is employed? 
 
DECISION: Yes, but an appearance of a conflict may still remain. 
 
 This opinion is in response to your March 21, 2000, request for an advisory opinion from 
the Executive Branch Ethics Commission (the "Commission").  This matter was reviewed at the 
April 28, 2000, meeting of the Commission and the following opinion is issued. 
 
 You state the relevant facts as follows.  The Dental Program Administrator 
(“Administrator”) for the Division of Medical Services, Department of Corrections, has been 
asked to serve as a consultant for Mid-America Dental Inc. (“Mid-America”).  Mid-America, is a 
private company that provides dental services for military and correctional facilities.  Mid-
America currently has a contract to provide dental services for the Kentucky State Penitentiary, 
an institution of the Department of Corrections.  However, this contract is written, bid, and 
procured through the Kentucky State Penitentiary.  The vendor is selected exclusively by the 
Kentucky State Penitentiary, and the Administrator has no responsibility whatsoever in the 
selection, approval, or issuance of the contract.  The Medical Director and the Deputy Warden of 
Health Services at the Kentucky State Penitentiary have oversight responsibilities for the 
contract.   
 
 The Administrator mainly serves as a consultant to the Department’s staff dentist, but 
may also provide input to wardens in the securing of dental services.  Mid-America has asked the 
Administrator to assist in developing a program for the state of Mississippi. You ask whether 
such assistance to Mid-America presents a conflict on interest for the Administrator.   
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 KRS 11A.040(10) provides, in part:     
 

 (10) Without the approval of his appointing authority, no 
public servant shall accept outside employment from any person or 
business that does business with or is regulated by the state agency 
for which the public servant works or which he supervises, unless 
the outside employer's relationship with the state agency is limited 
to the receipt of entitlement funds.   
 (a) The appointing authority shall review 
administrative regulations established under KRS Chapter 11A 
when deciding whether to approve outside employment for a 
public servant.   
 (b) The appointing authority shall not approve outside 
employment for a public servant if the public servant is involved in 
decision-making or recommendations concerning the person or 
business from which the public servant seeks outside employment 
or compensation. 

 
 Although it does not appear that the Administrator will be an employee of Mid-America 
by providing consulting services, because Mid-America does business with the Department of 
Corrections, the Commission believes a potential for conflict will exist if the Administrator 
serves as a consultant for Mid-America.  Thus, in considering this request, the Commission 
looked to regulation 9 KAR 1:050, Section 2, which is required to be reviewed by the appointing 
authority in considering approval of outside employment and which provides: 
 

 Section 2.  The appointing authority shall review the request and 
consider, including but no limited to, the following factors:   

(a) The degree of separation between the public servant’s state 
duties and decisions concerning the outside employer.  Example: whether 
the public servant is involved with the awarding of contracts to or 
regulation of the outside employer;  

(b) The public servant’s level of supervisory or administrative 
authority, if any.  Example: whether the public servant has ultimate 
responsibility for a decision concerning the outside employer, although he 
is not involved in the decision-making process; 



EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION 
ADVISORY OPINION 00-26 
April 28, 2000 
Page Three 
 
 
 

(c) Whether the outside employment will interfere or conflict 
with the public servant’s state employment duties;  

(1) A conflict shall exist if a public servant cannot 
carryout an appropriate course of action for his agency because of 
responsibilities his outside employment would require.    

(2) A conflict shall exist if the outside employment will 
materially interfere with the public servant’s independent judgment 
in considering alternatives or courses of action that reasonably 
should be pursued in his state employment.   
(d) The duration of the outside employment ;  
(e) Whether the outside employment would create an 

appearance of conflict of interest with state duties; and   
(f) Whether the public servant is an auditor, inspector or other 

regulatory personnel of a division which is currently auditing, inspecting 
or reviewing or has scheduled an audit, inspection or review of the outside 
entity for which the public servant requests approval to work. 

 
 Although it appears that the Administrator has no involvement, as a part of his official 
duties, in securing dental services for the Department or any of the institutions within the 
Department, the Commission believes that the fact that he could contact wardens and make 
recommendations to them concerning the procurement of dental services presents a potential 
conflict for the Administrator.   However, the Commission believes that if the Administrator 
abstains from any involvement whatsoever regarding the procuring of dental services for the 
Department and the institutions and discloses his abstention in writing as required by 
KRS 11A.020(3) (cited below), then he will remove any possible conflict of interest if he were to 
act as a consultant for Mid-America.     
 

(3) When a public servant abstains from action on an 
official decision in which he has or may have a personal or private 
interest, he shall disclose that fact in writing to his superior, who 
shall cause the decision on these matters to be made by an 
impartial third party. 
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 Thus, the Commission believes that the Administrator is not prohibited from acting as a 
consultant for Mid-America; however, the Commission is concerned that an appearance of a 
conflict will exist for the Administrator and advises the Department to consider such an 
appearance in its decision regarding the propriety of such outside consulting.   
 
 If the Administrator accepts work as a consultant for Mid-America, and his official 
responsibilities change to include matters regarding the securing of dental services for 
institutions, he should terminate any consulting work in which he is engaged for Mid-America. 
 
      Sincerely, 
 
      EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION 
 
 
 
      __________________________________________ 
      BY CHAIR: Bertie Oldham Salyer, M.A., A.M.E. 
 
 


